Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Zo bouw je een kampvuur dat blijft branden

Geplaatst op 14 april 2017

Hoe maak je een gezellig kampeeravondje nog gezelliger? Inderdaad, bouw een kampvuur! Vooral als ik met een groep vrienden of familie kampeer, vind ik het heerlijk om een kampvuur te bouwen. Steek een kampvuur aan en automatisch komt iedereen bij elkaar zitten, muziekinstrumenten komen tevoorschijn, drank en eten wordt gedeeld en de tongen komen los. Een kampvuur bouwen klinkt helaas makkelijker dan het is. Het heeft mij heel wat gevloek en mislukte kampvuurtjes gekost, maar inmiddels heb ik mijn manieren gevonden om een kampvuur te bouwen dat blijft branden. Ik zal je vertellen hoe ik het doe.

Wat heb je nodig voor een goed kampvuur?

 • Een veilige plek voor je kampvuur. Ben je op een kampeerterrein met een kampvuurplaats gebruik deze dan. Is die er niet, overleg dan met de beheerder of je een eigen vuurtje mag maken. Vaak zijn er vuurschalen of –korven beschikbaar. Zorg dat je uit de buurt blijft van bomen, bosjes en bladeren. Gebruik bij voorkeur aarde als ondergrond en geen gras (vooral geen droog gras), want dat verbrandt.
 • Vuur in de vorm van een aansteker, lucifers of een magnesiumstick. De laatste twee hebben mijn voorkeur. Het grote voordeel van een magnesiumstick is dat die het zelfs doen als ze nat zijn. Nadeel is dat je er niet altijd even makkelijk mee bij de tondel kunt komen.
 • Tondel, oftewel licht ontvlambaar materiaal. Dit kan bestaan uit droog materiaal dat je in de natuur vindt, zoals: boombast (berken werkt erg goed), hars, droge bladeren, hele dunne takjes of droog gras. Handig is om tondel van thuis mee te nemen, vooral als het buiten vochtig is. Wat altijd goed werkt, zijn watten waar vaseline overheen is gesmeerd. (De watten goed uit elkaar trekken)
 • Aanmaakhoutjes die goed droog zijn. Deze kleine takjes of splinters, die je van een groter blok hout gekliefd hebt, gebruik je om het vuur aan de gang te krijgen. Qua dikte moeten ze niet veel dikker zijn dan een pen. Naaldhout kun je hier goed voor gebruiken, want dat vat snel vlam.benodigheden
 • Brandhout in verschillende diktes. Mijn voorkeur hebben stammetjes met ongeveer de dikte van mijn arm. Geen grote blokken dus, want het duurt meestal langer voordat die gaan branden. Wel moet het hout goed droog zijn, zodat je vuur goed op gang komt en daarna blijft branden. Als je het soort hout voor het kiezen hebt werkt (Europees) hardhout het beste, dit brandt langzamer op en geeft meer warmte af.
 • Water in de buurt. Klinkt misschien logisch maar zorg dat je altijd één of meerdere emmers, jerrycans of pannen met water bij de hand hebt. Een vuur kan je verrassen, één vonk kan een nieuw vuur starten. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn.

Hoe weet je of hout droog is?

Droog hout is belangrijk, vooral voor het aanmaakhout. Bij aanmaakhoutjes kun je makkelijk controleren of deze droog zijn. Het hout moet makkelijk breken en dan een lekker ‘knappend’ geluid maken bij het breken. Als je takje buigt, dan is het te nat en kun je het niet gebruiken. Nat hout geeft ook te veel rook af.

Kampvuur bouwen

Als je denkt dat je alles bij de hand hebt voor een goed vuur, ga dan nog een keer op zoek naar evenveel aanmaakhoutjes en brandhout. Je hebt vaak een stuk meer hout nodig dan je verwacht. Heb je dat extra hout ook binnen, dan kun je beginnen met het bouwen van je kampvuur. Over hoe je dat het beste kunt doen, verschillen de meningen. Ik zal mijn twee favoriete kampvuurmethoden met jullie delen:

Het tipi-kampvuur

Het tipi-kampvuur is de meest gebruikte methode om een kampvuur te bouwen. De takken komen in een bijna ronde cirkel om de tondel te staan in de vorm van een indianentent. Wil je een groot kampvuur bouwen, dan is deze methode het meest geschikt. Dat doe je als volgt:

 1. Leg de tondel in het middel van de kampvuurplek;
 2. Bouw met de aanmaakhoutjes een tipi rondom de tondel. Zorg dat de tondel direct tegen de aanmaakhoutjes aanligt. Begin met de dunste takjes en bouw er daarna een paar ‘ringen’ takjes omheen, toenemend in dikte, totdat de laatste ring de dikte van een pen heeft. Aan de kant waar de wind vandaan komt laat je een opening vrij. Zo kun je het vuur straks makkelijker aansteken. Daarnaast zorgt deze opening ervoor dat er zuurstof bij het vuur komt en worden de vlammen tegen de aanmaakhoutjes aangeblazen;
 3. Met het brandhoud kun je een grotere tipi rondom je aanmaakhoutjes bouwen. Ik begin altijd met een paar stammetjes zodat je het vuur dan zeker niet verstikt. Als je de opening aan de windkant echter goed openhoudt, kun je meteen al een groot kampvuur bouwen.
 4. Steek de tondel aan met bijvoorbeeld een lucifer. Zorg dat je met je lichaam de wind tegenhoudt zodat de wind het vuur niet uitblaast. Het vuur wil meteen omhoog klimmen en de aanmaakhoutjes en uiteindelijk ook het brandhout vatten vlam;
 5. Zorg dat je voldoende afstand houdt van het vuur, want de tipi stort uiteindelijk in elkaar en dat gaat vaak gepaard met vonken.
 6. Je kunt nu gewoon brandhout bij blijven leggen om het vuur gaande te houden.

Het blokhutkampvuur

Zoals de naam al doet vermoeden bouw je het kampvuur hier op in de vorm van een blokhut. Het is op deze manier lastig om een groot kampvuur te bouwen, maar voor kleine kampvuren werkt het perfect. Ik heb het gevoel dat, wanneer ik een vuur op deze manier opbouw, het meer warmte afgeeft.

 1. Stap één en twee van het tipi- en blokhutkampvuur zijn gelijk. Leg ook hier de tondel in het midden en bouw daar met aanmaakhoutjes een tipi omheen inclusief opening naar de wind;
 2. Leg nu aan weerszijden van de tipi een groot stuk brandhout. Zorg wel dat je straks nog bij de tondel kunt om het aan te steken;
 3. Leg, net als bij een blokhut, dwars op deze twee stukken brandhout weer een stuk brandhout. Zo ga je door, totdat je een hele stapel hebt. Let er daarbij op dat het hout steeds iets meer naar het midden wordt gelegd, dicht bij de tipi van aanmaakhoutjes, zodat het straks makkelijk vlam vat;
 4. Steek nu de tondel aan en zorg er weer voor dat je met je lichaam de wind tegenhoudt;
 5. Op een gegeven moment zal ook de ‘blokhut’ instorten, maar dan kun je gewoon brandhout er tegenaan blijven leggen om het vuur gaande te houden.

 

Zo. Het vuur brandt. Tijd om een glaasje wijn erbij te pakken, het brooddeeg of de marshmallows op de stok te rijgen en de verhalen te laten komen of juist de rust er te laten zijn. Vergeet niet om het vuur zorgvuldig te doven voordat je je tent induikt.


Tjerk Romkema is blogger en eigenaar van Kampeermeneer.nl. Hij kampeert al zijn hele leven (37 jaren lang) en kampeert met zijn gezin het liefste in een tent, maar flirt af en toe ook met een vouwwagen. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampeerterreinen met kampvuursfeer, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Als kampeermeneer deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en tips en verhalen.

 

Bewaren